wtorek, 31 maja 2016

Home cookies

Koleżanka właśnie wróciła z Wielkiej Brytanii do Polski. Mieszkała tam ponad 5 lat. Wróciła, bo stęskniła się za domem. Jest tu od kilku tygodni i tęskni za domem...w Wielkiej Brytanii. Nawet pierogi jej już nie smakują. Znam to. Kiedy mieszkałam w Brukseli byłam jedną, jak nie jedyną, z nielicznych Polek, które wolały belgijskie frytki od pierogów.
Dlatego też postanowiłam zrobić dla niej brytyjskie ciastka (oczywiście z drobnymi modyfikacjami) w kształcie domu.

Składniki:
225 g margaryny
120 g cukru
280 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy do smaku
1 jajko

Źródło: Female-teka
Przygotowanie:
1. Margarynę wymieszaj rękami albo mikserem z cukrem. Dodaj proszek do pieczenia i żółtko. Wymieszaj na gładką masę. Następnie dodaj mąkę i aromat pomarańczowy (lub jakikolwiek inny).
2. Ciasto można włożyć do lodówki na 30 minut albo godzinę, żeby łatwiej można było je rozwałkować. Wersja dla niecierpliwych: oprószyć blat mąką i od razu wycinać ciastka. Najlepiej grubsze, na ok. 1 cm.
3. Ciastka posmaruj białkiem, będą ładnie wyglądać po upieczeniu.
4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciastka piecz ok. 15 minut, albo aż nabiorą złotego koloru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz