poniedziałek, 16 maja 2016

Greckie klimaty, czyli robimy Musakę

Myśli feministyczne, myślami, ale jeść coś trzeba. Kto ma ochotę na grecką Musakę?

Składniki:
5 średnich ziemniaków
pół bakłażana
500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego
mała cebula
szczypta cynamonu
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
olej
dwie łyżki margaryny
dwie łyżki mąki
starty żółty ser
puszka pomidorów krojonych
1/5 szklanki mleka

Musaka. Fot. Famle-teka
1. Obieramy ziemniaki i gotujemy aż będą odrobinę miękkie (ok. 15-20 minut). Następnie odcedzamy ziemniaki i kroimy je w plastry o grubości ok.
1,5 cm.
2. Kroimy plastry bakłażana o grubości 1-2 cm. Smarujemy je oliwą lub olejem i układamy w piekarniku na foli aluminiowej. Pieczemy 10 minut każdą stronę plastrów w temp. 200 stopni.
3. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i mięso mielone. Dodajemy do smaku soli, cynamonu oraz gałkę muszkatołową. Ja daję dwie łyżeczki cynamonu i łyżeczkę gałki, oczywiście w proszku.
4. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory w puszce i smażymy tak długo, aż pomidory się rozpadną.
5. Robimy sos beszamelowy, ale gęsty. Roztopimy margarynę, dodajemy mąkę, a następnie mleko w niewielkich ilościach, aż sos będzie mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku solą i cynamonem.
6. Smarujemy naczynie żaroodporne olejem. Następnie warstwami układamy plastry bakłażana, plastry ziemniaków, mięso z pomidorami i całość polewamy sosem beszamelowym. Na koniec dodajemy starty żółty ser albo pokruszony ser feta.
7. Musakę wsadzamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut w temp. 200 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz