Składniki na ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu
1/2 szklanka oleju
3,5 szklanki mąki
500 g truskawek (może być ich więcej)
Składniki na kruszonkę:
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
![]() |
Źródło: Female-teka |
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy proszek do pieczenia, jogurt i olej. Uwaga - pryska podczas miksowania. Całość mieszamy.
3. Dodajemy do ciasta stopniowo mąkę i mieszamy.
4. Wylewamy ciasto na blaszkę.
5. Kroimy truskawki na pół i układamy na cieście.
6. Wyrabiamy kruszonkę. Łączymy wszystkie składniki i opuszkami palców wyrabiamy większe lub mniejsze grudki.
7. Ciasto posypujemy kruszoną. Następnie wsadzamy je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 55 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz