W Polsce dobre ciasto to puszyste ciasto. A ja zakochałam się w tartach. Szczególnie tych orzeźwiających.
Składniki na spód :
1 jajko
200 g mąki
100 g margaryny lub masła
2 łyżki cukru pudru
1 cytryna
Składniki na krem:
4 jajka
100 ml kremówki
200 g cukru
Sok z 3 cytryn
Składniki na syrop:
100 ml wody
2 cytryny
2 łyżki cukru
1. Składniki na spód zagniatamy na gładkie ciasto. Możemy je schłodzić, ale jeśli nie masz czasu - rozwałkuj je od razu i wylóż na blachę o średnicy 20 cm.
2. Piecz spód w temp. 170 stopni aż ciasto się zarumieni (ok. 30 minut).
3. Ubij jajka na krem z cukrem. Następnie dodaj kremówkę i sok z cytryny. Całość wymieszaj.
4. Na upieczony spód wylej krem i zapiecz pie w 150 stopniach przez 40 minut.
5. Teraz syrop: 150 ml wody zagotuj z cukrem i dodaj plasterki cytryny.
6. Plasterki cytryny wyciągnij po minucie i ułożyć na cieście. Syrop gotuj jeszcze ok. 3 minut.
7. Gotowym syropem polej ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz