Święta coraz bliżej, a mnie w lodówce została masa makowa. Także wyczarowałam makowiec pod cytrynową chmurką. Smacznego!
Składniki na ciasto:
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
300 g mąki
Składniki na masę makową:
850 g maku mielonego
dowolny aromat
1 jajko
skórka pomarańczowa
rodzynki
Składniki na chmurkę:
2 białka
szklanka cukru
1/5 szklanki wody
skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
1. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski albo na blat i zagniatami na jednolitą masę. Ciasto chłodzimy przez godzinę w lodówce.
2. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem blachę. Pieczemy w 180 stopniach aż się zarumieni (ok. 13 minut).
3. Mak łączymy z dowolnym aromatem, skórką pomarańczową, rodzynkami i całym surowym jajkiem. Składniki mieszamy i wykładamy na upieczony spód. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
4. Przejdźmy do chmurki. Białka ubij z cukrem i wodą przez minutę. Następnie nalej trochę wody do garnka i zagrzej ją.
5. Na garnek postaw miskę z masą białkową i ubijaj białka przez 12 minut. W międzyczasie dodaj sok z cytryny.
6. Piankę wylej na przestudzony makowiec i udekoruj ciasto startą skórką z cytryny.
Pychota- polecam :D
OdpowiedzUsuń